Spå framtiden

Visste du att det faktiskt finns människor som kan spå i framtiden? Det låter osannolikt men det handlar ofta om en medfödd förmåga som utvecklats och finslipats sen barnsben. Förr i världen så kallade man dessa människor för ”kloka gummor” eller ”kloka gubbar”. Det var ofta en äldre person som kunde sia om väder, vilket kön det skulle bli på det ofödda barnet eller hur skörden skulle bli. Idag vill man kanske veta lite andra saker som om man ska få sitt drömjobb eller om man kommer träffa kärleken.

Är de häxor och trollkarlar?

Förr i tiden så brändes häxor på bål om de visade tecken på att syssla med trolldom, det kunde handla om att kasta förbannelser över boskap eller åkermark. De häxor som finns idag sysslar mest med snällare saker som naturläkemedel och att hjälpa medmänniskor. Men det kan också gå väldigt fel. Här kan du läsa om en kvinna som lämnade livet som häxa och blev kristen efter flera obehagliga upplevelser. Alla kan någon gång tappa bort sig själv och ibland prövar man saker som gör att man hamnar på djupt vatten, det var precis det som hände här. Då är det bra att man kan hitta hjälp och stöd från andra. Ibland kan ju faktiskt den som alltid hjälper andra också behöva hjälp själv.

Finns det då en djävul?

De flesta tror inte på att det skulle finnas en djävul som leder människor på villovägar. Eller att det finns ett högre väsen som styr våra handlingar. Det är en gammal sedvänja att saker som är ovanliga eller som får människor att göra annat än arbeta och gå i kyrkan skulle vara av skada. Därför kallas ofta dessa saker för djävulens verk. Förr så var till exempel sex något som en sann kristen inte skulle njuta av eller prata om. Använde man dessutom sexleksaker så var man riktigt illa ute. Idag så är det helt okej att vara öppen med sin sexualitet och nästan hela vårat samhälle präglas av att man ska unna sig och njuta på alla sätt.