Domedagsprofetior

Nästan alla kulturer eller religioner har någon typ av domedagsprofetia. Det innebär en förutsägelse om att jorden ska gå under och människorna med den. Problemet med profetior är att de ofta är tvetydiga och svåra att tolka. De ger väldigt sällan ett fast datum utan istället är det flera spår och händelser som leder dit. Hysterin kring olika domedagsprofetior inträffar ofta vid sekelskiften. Men inte ens de är säkra, för tidräkningarna har ändrats genom tiden i och med byten av kalendrar osv, så det är svårt att säga vilket sekelskifte som menas. Profetior är lättast att tolka i efterhand.

Kända profetior om undergången

Det finns flera kända siare som hävdat att jorden kommer att gå under. Det finns även många berättelser från forna kulturer där mayakalendern förmodligen är den mest kända. Vi har även våra egna vikingar där berättelsen om Ragnarök ännu finns bevarade. Likt många andra skrönor kommer inte undergången plötsligt utan först väntar diverse plågor. I asatron väntar först en lång vinter, Fimbulvintern, som varar i flera år. Detta leder till hunger och annan nöd som får vänner och bröder att börja kriga mot varandra. Naturkatastroferna avlöser varandra och släpper loss Fenrisulven och andra bestar i Midgård. Gudarna samlas till ett sista möte och lämnar Valhall för att möta odjuren. De misslyckas dock och jorden går upp i lågor och sjunker sedan ner i havet.

Kommer jorden att gå under?

Frågan som många ställer sig är om jorden verkligen kommer att gå under? Svaret är ja, en dag kommer jorden att försvinna. Ingen vet säkert hur eller när men de flesta forskare är överens om att det inte är inom en snar framtid. Olika teorier och profetior finns att läsa om i litteraturen. Både i pappersform eller som ljudbok då detta är ett ämne som verkligen berör. Som längst kommer jorden att bestå i fem miljarder år ytterligare innan den går under, men vägen dit är kantad av faror. De största farorna kommer från rymden i form av kometer eller att vi kolliderar med andra planeter, men det finns även faror på jorden. En supervulkan skulle kunna få utbrott eller så skulle magnetfältet kunna försvinna om jordens kärna stelnar.