Profetior i litteraturen

Det är minst sagt omstritt huruvida profetior förekommer i verkligheten eller inte, men en sak som är säker är att de förekommer i litteraturen, och särskilt inom genren fantasy, där profetior om en särskild utvald kämpe för det goda haglar tätt.

En sådan profetia återfinns i en av världens mest populära bokserier, nämligen Harry Potter. Profetian uttalas av professorn i spådomskonst på Hogwarts, Sibylla Trelawney, och handlar om ”den som har makten att besegra Mörkrets Herre”. I profetian beskriver hon sedan de tecken som ska utmärka honom, bland annat att Mörkrets herre ”skall märka honom som sin like”, vilket Voldemort gör i samband med att han försöker döda Harry Potter, och lämnar honom med det blixtformade ärret i pannan. Trelawney uttalade denna profetia under en anställningsintervju med Hogwarts rektor, Albus Dumbledore, som precis hade varit på väg att avfärda henne som tänkbar kandidat till positionen. Istället anställdes hon alltså som lärare i spådomskonst, där eleverna bland annat får lära sig att spå i kristallkula. I verkligheten brukar dessa spådomar mest bestå i att man kommer att möta en lång mörk främling, men om man faktiskt vill göra det i verkligheten har man nog bättre tur om man blir medlem i ett nätcommunity för dejting. Trelawneys spådomar visade sig dock vara korrekta, och 14 år senare uttalade ytterligare en profetia, som har att göra med händelserna i den tredje boken i serien, Harry Potter och fången från Azkaban.books-791923_960_720

När man talar om fantasy kan man inte undgå att nämna J.R.R. Tolkien och hans böcker om Midgård. Självklart finns det flera profetior även i Tolkiens värld, även om de är av mindre betydelse för böckernas handling. En profetia behandlar till exempel det som kallas ”Den sista striden”, Dagor Dagorath, som kan jämföras med Ragnarök i nordisk mytologi. Profetian uttalades av Mandos, en av Ainu, som kan liknas vid gudarna i Tolkiens värld.

Även i ett mer samtida fantasyepos finns det en mängd olika profetior, nämligen i George R.R. Martins Sagan om is och eld. Bland de många karaktärer som upplever något som liknar profetior finns Melisandre, som hävdar att hon kan se framtiden genom att skåda in i flammorna i en eld. Hon gör också flera förutsägelser om framtiden i böckerna, men har inte alltid rätt. Det framgår dock inte om misstagen beror på att hon faktiskt inte har någon kraft, eller på att hon feltolkar det hon ser.