Olika profetior

Det finns väldigt många profetior runt om i världen, både aktuella och inaktuella, och det är någonting som fascinerat människor i alla tider. Men en del av dessa förutsägelser är inte i grund och botten någon profetia eller förutsägelse, det är snarare en tolkning i ett senare skede av någonting annat.

Mayakalendern

Ett bra exempel på detta är Mayakalendern. Under 2012 var den det stora samtalsämnet och något som ledde till olika fester med material från partykungen.se, ”den 21 december 2012 kommer världen att gå under!” Detta var någonting som olika forskare som specialiserat sig på Maya-riket ständigt förnekade. Och det fanns tydliga bevis på att så inte var fallet.

Orsaken till att människor trodde världen skulle gå under var att, enligt allmän uppfattning, Mayakalendern tog slut. Det som faktiskt hände var att Mayakalendern är uppdelad i cykler som varar ca 400 år. Dessa cykler kallas för ”baktuner” och det som hände den 21 december 2012 var att en av dessa baktuner, den trettonde, tog slut. Detta innebar naturligtvis inte att världen enligt Mayafolket skulle gå under, kalendern skulle helt enkelt bara börja om på en ny fjortonde baktun.

Nostradamus

Nostradamus, som egentligen hette Michel de Nostredame, var en matematiker, lärare, läkare och filosof från Frankrike. Han är framför allt mest känd för att ha publicerat boken ”Centuries”eller ”Les Propheties”, som sägs vara profetior av händelser från 1500-talet och framåt. Boken blev förbjuden av Påven själv eftersom man ansåg att boken förutsåg undergången av påvedömet.

Boken släpptes år 1555 och gav Nostradamus uppmärksamhet redan år 1559 när en av bokens profetior enligt många besannades. Det han skrev var att ett yngre lejon kommer att besegra ett äldre. Han nämner även att det kommer att ske på ett slagfält i en enskild strid. Han beskriver hur ögonen kommer att bli genomborrade genom en gyllene bur, och att två sår blir ett för att sedan orsaka döden på ett otrevligt sätt.

De som tror att denna profetia besannades hävdar att den handlar om när Kung Henrik II blev dödad. Det var under ett tornerspel när Henrik II mötte den något yngre Montgomery, som båda hade lejon på sina sköldar. Montgomery besegrade Henrik II för att besanna det första stycket.

Det andra stycket tros beskriva hur Montgomerys lans trängde igenom kungens hjälm, ”en gyllene bur”.

Lansen splittrades och trängde in i kungens ena öga och vidare in i ögonhålan och tinningen. Dessa skador gjorde att han efter dagar av andningssvårigheter och kramper till slut avled.

Avslutande ord

Vare sig man tror på profetior eller hävdar att de som besannats egentligen bara har varit vagt formulerade och skulle kunna passa in på många händelser så är profetior någonting som alltid har, och alltid kommer, att fascinera människor. Det okända, framtiden, är någonting som människan inte vet någonting om och av naturen så är människan ”rädd” för det okända. Det är naturligt att försöka finna en förklaring på olika saker och att ha förutsägelser som ”bevis” för att framtiden inte är helt okänd kan vara ett sätt för människan att undermedvetet minska den osäkerhet som finns.