Två profeter vars profetior blev verklighet

Bland historiens profeter är förmodligen Nostradamus den som är mest välkänd. Hans profetior har med ett visst mått av välvilja tolkats som bland de mest precisa som någonsin nedtecknats. Fast trots det är de inte mer detaljerade än att de som ger sig in på att försöka uttolka dem måste pussla lite med bevisen (Hister blir det till Hitler för att nämna ett känt exempel. Men det finns såklart fler människor genom historien som mer eller mindre gissat rätt. Här följer två av dem.

John Elfreth Watkins

Han var ovanligt träffsäker när det gäller profetior. Watkins var en amerikansk civilingenjör som år 1900 gav sig på att försöka förutse hur världen skulle se ut år 2000. Han lyckades pricka en hel del saker. Till exempel förutsåg han mobiltelefoni (han kallade dem ”trådlösa telefoner”), att vi skulle kunna köpa färdiglagad mat i våra matbutiker, TV och digitala färgfotografier.

Det var några exempel på Watkins förutsägelser som slog in. Men om man nu gärna vill tro att Watkins var synsk så kan det vara bra att kolla på några av de gissningar han gjorde som gick helt fel. Han menade till exempel att bokstäverna c, x och q skulle försvinna ur alfabetet och att myggor och flugor skulle dö ut.

Edgar Cayce

Edgar Cayce levde mellan år 1877-1945 och påstod själv att han var synsk. Vissa ser honom som en förgrundsfigur i New Age-rörelsen. Cayce påstods ha gjort en mängd förutsägelser som slagit in. Under en seans ska han ha förutsett andra världskrigets utbrott och berättat detta för en man som jobbade i logistikbranschen. År 1927 spådde han att blod skulle komma att bli ett viktigt verktyg för att diagnosticera sjukdomar. Mest detaljerade var dock hans förvarningar om den globala finanskris som utlöstes år 1929. Vid två tillfällen ska han ha förvarnat dels en börsmäklare och en läkare om ”nära förestående störningar i de globala finanserna”. Idag associeras Cayce främst med en fortfarande en aktiv organisation som bland annat sysslar med att utbilda påstådda clairvoyanta människor.

Förutsägelser är svårt

Profetior i alla ära, det är svårt att förutse vilken som är den bästa sparformen för dina pengar. SAVR hjälper dig att spara pengar genom att ge tips på hur du kan leva billigare. Men viktigast av allt är att de förvaltas i en fond som historiskt sett presterat bättre än börsen. Om du vill spara pengar är det ett tips att kolla in SAVR och vad de kan erbjuda dig och din plånbok.

Förutsägelser är svåra och i någon mån är det väl som talesättet säger att även en blind höna hittar ett korn ibland. Gör tillräckligt många förutsägelser och till slut kommer någon av dem att bli verklighet.